Ilość porcji: 6 dużych porcji
Przed formowaniem klusek oprósz ręce mąką i powtarzaj tą czynność przed formowaniem kolejnych, ciasto bowiem jest lepkie.
Przygotowanie kluseczek z ziemniaków i kaszy gryczanej rozpocznij od ugotowania kaszy w proporcji: ½ szklanka kaszy do ¾ szklanki wody. Ugotuj ziemniaki. Wystudzoną kaszę i ziemniaki wymieszaj, dodaj jajka, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i formuj kulki. Ciasto bardzo się lepi, więc każdorazowo oprósz ręce mąką. Zagotuj wodę w garnku i posól ją. Wrzucaj na wrzątek kluski, gdy wypłyną na powierzchnie, gotuj je jeszcze około 5 minut.
Kluseczki z ziemniaków i kaszy gryczanej świetnie się komponują z różnego rodzaju sosami: mięsnym, grzybowym, warzywnym. Z dietetycznego punktu widzenia dodatek surówki do takiej potrawy będzie idealnym dopełnieniem całości.
Kluseczki z kaszą gryczaną jest to doskonały sposób na przemycenie kaszy w obiedzie. Kasza gryczana ma bardzo charakterystyczny smak, z tego powodu wiele osób po nią nie sięga. Gdy dodamy kaszę do klusek i użyjemy przypraw, jej intensywny smak zostanie zniwelowany, a tym samym ledwie wyczuwalny. W gotowych kluseczkach z ziemniaków i kaszy gryczanej są widoczne ziarenka kaszy, dlatego jeśli chcemy przemycić kaszę „niejadkowi”, dobrze jest ją przed wymieszaniem z ziemniakami zblendować.
Kluski z kaszy gryczanej możemy również uznać za danie typu „zero waste”, czyli sposób na zagospodarowanie resztek, które zostają z obiadu i często są wyrzucane. Do ich przygotowania nadadzą się wczorajsze ziemniaki i „przed wczorajsza” kasza. Oszczędzimy czas, pieniądze i zyska na tym środowisko.
W diecie przeciętnego Polaka (zarówno dorosłego, jak i dziecka) występuje zbyt mało błonnika (włókna pokarmowego). Wynika to w dużej mierze z faktu, że nauczyliśmy się jeść mocno przetworzoną i oczyszczoną żywność, co skutkuje między innymi zaparciami, nadwagą i otyłością oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi. Kluseczki z kaszy gryczanej w odróżnieniu od tradycyjnych klusek śląskich dostarczą prawie dwa razy więcej błonnika. Regularne spożywanie odpowiedniej ilości włókna pokarmowego i picie około 1,5-2 l płynów pomoże uregulować wypróżnienia, obniżyć masę ciała, unormować wyniki badań (podwyższony poziom cukru, podwyższony poziom cholesterolu, itp).
To również „funkcjonalny” obiad dla stołówek w szkole, przedszkolu czy żłobku. Wykorzystanie nadwyżki kaszy bądź ziemniaków z dnia wcześniejszego, pozwali zaoszczędzić pieniądze. Mimo, że wydaje się to nie wiele, to przy kilku takich sytuacjach w miesiącu z łatwością będzie znaleźć pieniądze na produkty, które mogą wydawać się nieosiągalne, choćby na: łososia, orzechy, egzotyczne owoce, itp. Jest wiele placówek, w których przy niskich stawkach żywieniowych znajdują się pieniądze na produkty z wyższej półki. Przepisem na to jest dobre gospodarowanie żywnością, nawet tą wczorajszą.
Chcesz wiedzieć jak tanio i w łatwy sposób urozmaicić jadłospis w przedszkolu, żłobku i szkole. Skorzystaj ze szkoleń.
Byłam wczoraj pierwszy raz na warsztatach seniora w Dworze Czeczów. Bardzo mi się podobało i napewno będe uczestniczyć w następnych warsztatach. Znalazłam na stronie internetowej przepis na kluseczki z kaszy gryczanej i zrobiłam je. sa po prostu wspaniałe. Zrobiłam do nich sos pieczarkowy. Pycha! polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowały i że warsztaty się podobały. Pozdrawiam 🙂