Kształtowanie nawyków żywieniowych
Wiedza żywieniowa polskich rodziców jest niska, trendy zywieniowe kształtują producenci żywności wysokoprzetworzonej. Niestety skutkuje to tym, że polskie dzieci tyja najszybciej i nie odżywaja się dobrze gdy wkraczają w wiek szkolny. Można to zmienić proponując rodzicom rzetelną edukacje żywieniową.
Okres ciaży, karmienia piersią i pierwszych lat życia dziecka wiąże się zazwyczaj u z dużymi zmianami zywieniowymi. Warto jest nie błądzić w gąszczu nawzajem wykluczających się informacji, które moga przynieść dużo niekorzystnych konsekwencji. Nasze Warsztaty pozwalają rozwiać wiele wątpliwości.
Dietę niemowlaka rozszerza się w oparciu o aktualny schemat żywienia dzieci. Większość młodych rodziców nie zna go i nie uzyskuje na ten temat rzetelnych informacji ani u lekarza pediatry ani u położnej. Często bazuje na błędnych informacjach znalezionych w Internecie.
Dzieci w Polsce spożywają zbyt dużo cukru, jedzą go o wiele więcej niż ich dziadkowie czy rodzice. Wynika to z tego, że większość oferowanych produktów spożywczych ma dodawany cukier, czego konsumenci nie widzą gołym okiem. Omówimy produkty, których należy unikać. Zastanowimy się, jakie mamy zamienniki cukru, jak przygotować szybkie i zdrowe słodkie dania nie używając „dosładzaczy”.
Nie łatwo wybrać produkty odpowiednie dla najmodszych, zwłaszcza gdy sie nie wie na co zwrócić uwagę. Wiele produktów dedykowanych dzieciom, juz po 4 miesiącu w ogóle nie nadaje dla nich. Dlatego warto dowiedzieć się jak czytać etykiety kupowanej żywności i jakich produktów unikać.
Wybrane szkolenie/warsztat: