Ilość porcji: 2 duże pizze
Jeśli do zrobienia sosu pomidorowego wykorzystujesz przecier pomidorowy domowej roboty, który jest wodnisty, smaż go na patelni nieco dłużej, by nadmiar wody odparował. Pamiętaj, by oregano dodać na samym końcu, gdy uzyskasz odpowiednią konsystencje sosu.
Najbardziej chrupiącą i delikatną pizze uzyskamy z prawdziwej włoskiej mąki do wypieku pizzy.
Można też wykorzystać mąkę krupczatkę.
Wkrusz drożdże do letniej wody, dodaj cukier i wymieszaj, tak by powstał jednorodny rozczyn. Odstaw go na jakieś 15 minut. W międzyczasie do dużej miski odmierz mąkę, sól i olej. Rozczyn dodaj do odmierzonych składników i zagnieć ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Ciasto powinno być zwarte i elastyczne, jeśli mimo dłuższego wyrabiania dalej lepi się do rąk, trzeba dosypać mąki.
Zrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 45-60 minut do wyrośnięcia. Pamiętaj, o tym, że miska musi być większa niż ilość uzyskanego ciasta, gdyż będzie rosło, miskę przykryj ściereczką.
Sos pomidorowy
Rozgrzej olej, a następnie dodaj sprasowany czosnek. Podsmażaj go przez chwilę. Dodaj pasaty pomidorowej lub przecier pomidorowy. Jeśli używasz pomidorów w puszcze zblenduj je i dopiero wtedy dodaj do podsmażanego czosnku. Gdy pomidory zaczną wrzeć, dodaj oregano, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Składniki nie wierzch pizzy mogą być dowolne i zależą od Twoich preferencji smakowych. Ja zazwyczaj serwuje pizze wegetariańską i podstawowym składnikiem, którego używam (oprócz sera) są pieczarki. Optymalna ilość składników na pizzy to od 3 do 5 i ja trzymam się tej zasady.
Składniki, które mają dużą zawartość wody najpierw odparowuje, czyli kroje w talarki i wrzucam na patelnie, podgrzewam, gdy cała woda odparuje zostawiam do ostudzenia.
Ciasto na pizze podziel na dwie kulki i rozłóż równomiernie na blasze, wyścielonej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym, nałóż starty na dużych oczkach ser, a następnie układaj wybrane składniki.
Piecz w temperaturze 200-210 stopni, przez 15-20 minut.
Jeśli brak Ci pomysłów na to, jakie składniki połączyć na pizzy, możesz zaglądnąć do menu dowolnej pizzerii i zainspirować się ich przepisami.
Pizza łączy się idealnie niemal z każdym warzywem. Warto jest uwzględniać warzywa w pizzy – dla zdrowia. Poniżej kilka zestawień składników, które sprawdzają się u mnie w domu. Tak, jak już pisałam, u mnie w domu jada się pizze w wegetariańskiej odsłonie.
Ser żółty
Pieczarki
Cukinia
Pomidor
Cebula
Ser żółty
Pieczarki
Szpinak
Nasiona dyni
Ser żółty
Pieczarki
Papryka
Kukurydza
Oliwki
Ser żółty
Pieczarki
Ananas
Kukurydza
Ponadto, jeśli chcesz uzyskać pizze o większych walorach odżywczych, możesz część mąki jasnej zamienić na mąkę z grubego przemiału.
Każdy ma swoje preferencje smakowe. Dla mnie najsmaczniejszym ukoronowaniem gotowej pizzy jest polanie jej sosem czosnkowym i posypanie świeżą rukolą.
Pizza często uchodzi za jedzenie złej jakości, wysokokaloryczne, którego absolutnie nie powinno się jeść, gdy chcemy schudnąć i gdy dbamy o jakość żywienia. Czy faktycznie tak jest?
Hmmm…to oczywiście zależy do tego, jaką pizze wybierzemy. Pizza pepperoni z podwójnym serem będzie bombą kaloryczną. Zarówno ser żółty, jak i salami mają bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych (których niestety zjadamy zbyt dużo, a jedzone codziennie w nadmiarze, podnoszą poziom cholesterolu we krwi), poza tym zawartość składników mineralnych i witamin, jest stosunkowo mała. Ale, gdy wybierzemy pizze wegetariańską i nie przesadzimy z ilością sera to możemy traktować tą pizze, jako prawidłowo zbilansowany posiłek.
Pizza to jedno z ulubionych dań dzieci. Warto wykorzystać ten fakt i serwować pizze z różnorodnymi warzywami. Warzywa w takiej odsłonie mogą zyskać uznanie nawet tych dzieci, które na co dzień stronią od warzyw.
Pizza będzie odpowiednia zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Dzięki temu zwiększysz ilość warzyw w jadłospisie, a dodatek sera żółtego sprawi, że jedną porcje nabiału będziesz miała „z głowy”.
Pizza to idealne danie, dzięki któremu „zutylizujemy” resztki z lodówki. Warto jest, więc zaglądnąć co nam zbywa i to wykorzystać. Resztka pomidora, papryki, końcówka kukurydzy, kawałek cebuli, okrawek sera wędzonego, itp itd – to wszystko pizza przyjmie.
Pizza nie może być ani zdrowa, ani chora. Natomiast człowiek już tak. Nasze zdrowe w dużej mierze zależy od naszych codziennych wyborów żywieniowych.
Sprawdź również inne przepisy