Lista składników

Ilość porcji: 8-10 porcji

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kolendry nasion
  • kilka liści laurowych
  • kilka nasion ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • szypta chilli
  • sól do smaku

Wartość odżywcza

  • kcal:
  • węglowodany:
  • białko:
  • tłuszcz:
  • błonnik:

Rady

Kozieradkę i kolendrę najlepiej zmiażdżyć w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, spróbuj rozdrobnić przyprawy rozcierając je między dłońmi.

Zupa z czerwonej soczewicy – sposób przygotowania

Obierz i pokrój w kostkę warzywa. Rozgrzej w garnku olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj zmiażdżony czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler i duś przez jakieś 5 minut. W międzyczasie wypłucz soczewicę i kaszę. Garnek z cebulą i warzywami zalej wodą, dodaj soczewicę i kaszę. Po chwili dodaj ziemniaki. Gotuj. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.

Ilość dodanej wody zależy od tego, jaką chcesz uzyskać gęstość zupy.

zupa z czerwonej soczewicy szkoła

Zupa z czerwonej soczewicy – gdy najmłodsi nie chcą jeść

Gdy serwujemy nowe produkty, może się okazać, że dzieciom danie nie smakuje. To bardzo częsta reakcja u dzieci. By przekonać je do spożywania nowych potraw musimy uzbroić się w cierpliwość i zaserwować danie kilka, a nawet kilkanaście razy.

Możemy też nieco zmodyfikować przepis na zupę z soczewicy i zrobić zupę krem. Zupy w postaci kremów dla wielu dzieci są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Rezygnujemy wtedy z dodatku kaszy i blendujemy (przed zblendowaniem należy wcześniej wyłowić z zupy ziele angielskie i liście laurowe). Krem można zaserwować z grzankami.

Zupa z czerwonej soczewicy zamiennik zup na mięsie

W diecie przeciętnego Polaka strączki pojawiają się sporadycznie. Warto jednak je serwować minimum raz w tygodniu. Strączki w połączeniu z produktami zbożowymi dostarczają pełnowartościowego białka, dzięki czemu mogą zastąpić dania bazujące na produktach zwierzęcych.

Zupa z czerwonej soczewicy w placówkach oświaty

Zupy na bazie strączków, czyli między innymi zupa z czerwonej soczewicy mają więcej kalorii niż inne zupy. Dzięki czemu będą świetnym dopełnieniem niskokalorycznych drugich dań, takich jak pierogi ruskie, pierogi z owocami, pierogi leniwe, makaron z serem, ryż z koktajlem, makaron z jabłkami itp. Takie zestawienie dań pozwoli zapewnić optymalną kaloryczność obiadu.

Chcesz wprowadzić zupę do swojej placówki i potrzebujesz Receptury do Księgi HACCP z „gramówką” składników i określoną wartością odżywczą dania (kcal, białka, tłuszcze, węglowodany)? Możesz zakupić gotowe receptury do Księgi HACCP dedykowane placówkom oświaty. Sprawdź Receptury do Księgi HACCP Przewodnika Żywienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *