Lista składników

Ilość porcji: 8

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • owoce

Wartość odżywcza

  • kcal:
  • węglowodany:
  • białko:
  • tłuszcz:
  • błonnik:

Rady

Pamiętaj o dokładnym wypłukaniu kaszy jaglanej wrzątkiem, w przeciwnym razie będzie gorzka.

Budyń jaglany – sposób przygotowania

Odmierz kaszę i solidnie ją wypłucz w wodzie. Następnie zalej ją wrzątkiem i mieszaj przez chwilę, aż woda zrobi się biała. Wylej wodę i przepłucz kasze jeszcze raz. Odlej wodę (może zostać jej trochę na dnie). Zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.  Gdy kasza „wchłonie” całe mleko, odstaw, by odrobinę ostygła.

Następnie dodaj sok z cytryny, miód i zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dolej mleka i ponownie zblenduj. Podawaj z owocami.

budyń z kaszy jaglanej podwieczorek przedszkole

Budyń jaglany – sposób podania

Budyń jaglany możesz zaserwować w tradycyjny sposób, nakładając go do salaterek w towarzystwie owoców. Możesz również podać go w szklankach, układając przemiennie warstwy – budyń / owoce / budyń /owoce, itd. (w tej formie bardziej sprawdzi się luźniejsza konsystencja, więc do tej wersji warto dodać trochę więcej mleka). Jeśli użyjesz różnokolorowych owoców, budyń na pewno wzbudzi zachwyt, zwłaszcza u dzieci.

Wierzch możesz posypać startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Smak tych dodatków idealnie współgra ze smakiem budyniu jaglanego.

Budyń jaglany – dlaczego warto go serwować

Menu przeciętnego Polaka (za równo dorosłego, jak i małoletniego) w głównej mierze składa się z przetworzonej pszenicy – pieczywa, ciasta, kasza manna, kasza kus kus, kasza bulgur, makarony, pierogi, naleśniki, weka, chałka, zacierki, łazanki, , drożdżówki, budyń gotowy, batoniki, itd., to wszystko pszenica. Gdybyśmy przyjrzeli się jadłospisom większości Polaków, produkty pszenne są spożywane od 4-5 razy dziennie. To zdecydowanie zbyt dużo. Warto przełamywać tę pszenną monotonie i urozmaicać dietę innymi produktami zbożowymi, między innymi wybierając kaszę jaglaną, która jest bogatym źródłem żelaza i magnezu.

Budyń jaglany – dobry na śniadanie, podwieczorek czy deser

Przyzwyczailiśmy się i nasze dzieci, że podwieczorki i drugie śniadania to zazwyczaj słodkie przekąski.

Jeśli stawiamy na słodycz, niech to będzie słodycz naturalna. Słodycze w postaci drożdżówek, wysokokalorycznych ciast, batoników, chałek, itd. to ogromna dawka cukru dodanego i niskiej jakości tłuszczów. Zamiast tego postawmy na posiłki o wysokiej wartości odżywczej.

Budyń jaglany świetnie się w to wpisuje. Dzięki dodatkowi owoców i niewielkiej ilości miodu, ma atrakcyjny słodkawy smak, a przy tym wysoką wartość odżywczą, którą zawdzięcza mleku (wapń, witaminy), kaszy jaglanej (żelazo, magnez, witaminy z grupy B), owocom (witaminy, składniki mineralne, błonnik).

budyń jaglany z kaszy jaglanej podwieczorek żłobek

Budyń jaglany – w placówkach oświaty i żłobkach

Budyń jaglany świetnie sprawdzi się w żłobkach i przedszkolach, jako mleczny podwieczorek. Placówki oświaty muszą zapewnić w swoim jadłospisie przynajmniej 2 porcje mleka. Zamiast serwować chałkę, lub wekę z dżemem z dodatkiem mleka lub kakao, lepiej wybrać budyń jaglany. Wiele dzieci odmawia picia napojów mlecznych, podczas gdy atrakcyjne wyglądający deser chętnie zje.

budyń jaglany mleczny podwieczorek

Chcesz wprowadzić budyń jaglany do swojej placówki i potrzebujesz Receptury do Księgi HACCP z „gramówką” składników i określoną wartością odżywczą dania (kcal, białka, tłuszcze, węglowodany)? Możesz zakupić gotowe receptury do Księgi HACCP dedykowane placówkom oświaty. Sprawdź Receptury do Księgi HACCP Przewodnika Żywienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *