Lista składników

Ilość porcji: 4

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 małe oscypki bądź 1/4 dużego oscypka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Wartość odżywcza

  • kcal:
  • węglowodany:
  • białko:
  • tłuszcz:
  • błonnik:

Rady

Pamiętaj, że olej to wysokokaloryczny produkt. Jedna łyżka ma około 90 kcal. To ogromna różnica czy wykorzystasz do smażenia 3 łyżki oleju, czy wlejesz na oko i okaże się, że będzie ich tam 6. Dodatkowe 3 łyżki to jakieś 270 kcal. Podobną ilość kalorii mają 3 gałki lodów bądź spory kawałek ciasta ucieranego. Szokujące, co?

Cukinia faszerowana soczewicą

Cukinia faszerowana soczewicą to idealna opcja na zaserwowanie sobie pokaźnej porcji warzyw, a co za tym idzie, składników mineralnych, witamin i błonnika. Jest prosta i względnie szybka w przygotowaniu. Idealny smak cukinii faszerowanej soczewicą uzyskamy serwując ją ze słodkawą surówką z marchwi i jabłka lub surówką z czerwonej kapusty.

cukinia faszerowana

Soczewica bogactwo białka

Soczewica wykorzystana w przepisie to źródło białka roślinnego. Gdy strączki zaserwujemy w połączeniu z produktami zbożowymi (np. kasza jęczmienna perłowa), uzyskamy danie, które jest źródłem pełnowartościowego białka. Białka strączków i białka zbóż, bowiem wzajemnie się dopełniają.
Cukinia faszerowana soczewicą dla wegan

W przepisie wykorzystany został oscypek, który nadaje specyficznego smaku. Myślę jednak, że z sukcesem można go wymienić na tofu, bądź najzwyczajniej z niego zrezygnować, stawiając na szerszy wachlarz ziół.

PRZEPIS – Cukinia faszerowana soczewicą

Soczewice dokładnie wypłucz w wodzie, a następnie zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. W międzyczasie cukinie przekrój wzdłuż, tak by postały dwie połówki, środki cukinii wydrąż łyżką. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.

Obrany i zmiażdżony czosnek podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju, po chwili dodaj pokrojony miąższ cukinii. Po 10 minutach, dodaj ugotowaną soczewicę, 4 łyżki kaszy jęczmiennej i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem, do całkowitego wchłonięcia wody przez farsz. Jeśli kasza po wchłonięciu wody będzie twarda, dodaj jeszcze trochę wody. Gdyby farsz był za rzadki, podnieś przykrywkę i odparuj nadmiar wody. Następnie dodaj kukurydzę i przypraw sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i mieszanką suszonych warzyw.

Nałóż farsz do wydrążonych połówek cukinii. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, podlej 1/2 szklanki wody. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj 20 minut. Następnie wyjmij cukinie z piekarnika i zetrzyj na nią oscypka. Zapiekaj kolejne 10 minut.

Tak przygotowaną cukinie faszerowaną soczewicą przełóż na talerz i zaserwuj z surówkami.

Gotowe!
Propozycja podania – z surówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *