Warsztaty dla seniorów

Na zmiane nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Najlepszym sposobem ku temu, jest uświadomienie Seniorom, co mogą zyskać zmieniając swój sposób odżywiania oraz pokazaniem, im że zdrowe jedzenie rónież może być niesamowicie smaczne.

Seniorzy to grupa, która powinna w szczególny sposób dbać o żywienie. Często wieloletnie nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia sprawiają, że ciężko jest się przełamać. Przełamujemy opór przed zdrowym jedzeniem w myśl zasady „dopóki nie spróbujesz nie uwierzysz”.

Dla kogo?

  • Dla Klubów Seniora
  • Dla Klubów Kultury
  • Dla Hoteli, Pensjonatów
  • Dla Sanatorium

Korzyści płynące z warsztatów

  • Przyjemna opcja spędzenia czasu dla osób starszych
  • Przełamanie oporu do zdrowego, dietetycznego jedzenia
  • Poznanie nowinek kulinarnych i ciekawych urządzeń i akcesoriów kulinarnych
  • Integracja osób starszych
  • Zmiana nawyków żywieniowych

Przykładowa tematyka

Realizujemy zarówno warsztaty w formie warsztatów teoretycznych, na których pokazujemy, ja zdrowo się dożywiać i jak kreować dobre nawyki. Prowadzimy też warsztaty kulinarne, na których pokazujemy, jak przyżądzić dietetyczne dania o wysokich wartościach odżywczych.

Świadome zakupy

Obecnie w sklepach półki uginają sie od towarów, a większość ludzi czerpie wiedzę żywieniową z reklam. Niestety jakieś 80 % sklepowej żywnści to produkty niskiej jakości. Jak robić zakupy, by nie dać się oszukiwać producentom i jak czytać etykiety.

Tanie Super Odżywianie

Zdrowe odżywianie kojarzy się z drogą żywnością, kupowana w sklepiach ekologicznych. Nie musi tak być, w zasiegu ręki i kieszeni mamy wiele produktów, które można zaliczyć do tak zwanej żwyności „Super Food”. Przy niskiej emeryturze ta wiedza jest bezcenna.

Startujemy z pełną parą

Gotowanie na parze wcale nie jest ani straszne, ani jałowe. Pokażemy różne techniki gotowania na parze, oraz przygotujemy danie obiadowe oraz słodka przekąskę przy użyciu pary.

Strączki dobre na wszystko

Strączki to niedoceniana grupa produktów. Większość seniorów zazwyczaj jada je w zupie grochowej lub fasolce po bretońsku. Na warsztatach odczarujemy strączki, seniorzy zobaczą jak wykorzystać je w innym towarzystwie niż ciężkostrawny boczek i uczynić z nich wspaniałe dania, które można spożywać na co dzień.

Warzywna uczta

Spożycie warzyw w Polsce jest na niskim poziomie, dlatego warto jeść je na różne sposoby, najlepiej w prawie każdym posiłku. Pomagają one obniżyć cholesterol, wpływają na poziom cukru we krwi, pozwalają utracić nadprogramowe kilogramy. Seniorzy zobaczą, jak przemycać jarzyny do różnych posiłków, nie tylko obiadu, ale również deseru.

Pasty Kanapkowe

Kanapka zazwyczaj kojarzy się z wędlina i serem żółtym. Warto jednak sięgać po inne dodatki do pieczywa. Pasty to idealna alternatywa dla wędlin czy sera, mają doskonałą wartość odżwyczą.

Napisz co Cię interesuję, a przygotujemy ofertę cenową






Skorzystaj z naszych pozostałych usług

analiza jadłospisu lub oznaczenie alergenów w jadłospisie.

Dowiedz się więcej