Lista składników

Ilość porcji: 8-10 porcji

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kolendry nasion
  • kilka liści laurowych
  • kilka nasion ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • szypta chilli
  • sól do smaku

Wartość odżywcza

  • kcal:
  • węglowodany:
  • białko:
  • tłuszcz:
  • błonnik:

Rady

Kozieradkę i kolendrę najlepiej zmiażdżyć w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, spróbuj rozdrobnić przyprawy rozcierając je między dłońmi.

Zupa z czerwonej soczewicy – sposób przygotowania

Obierz i pokrój w kostkę warzywa. Rozgrzej w garnku olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj zmiażdżony czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler i duś przez jakieś 5 minut. W międzyczasie wypłucz soczewicę i kaszę. Garnek z cebulą i warzywami zalej wodą, dodaj soczewicę i kaszę. Po chwili dodaj ziemniaki. Gotuj. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.

Ilość dodanej wody zależy od tego, jaką chcesz uzyskać gęstość zupy.

zupa z czerwonej soczewicy szkoła

Zupa z czerwonej soczewicy – gdy najmłodsi nie chcą jeść

Gdy serwujemy nowe produkty, może się okazać, że dzieciom danie nie smakuje. To bardzo częsta reakcja u dzieci. By przekonać je do spożywania nowych potraw musimy uzbroić się w cierpliwość i zaserwować danie kilka, a nawet kilkanaście razy.

Możemy też nieco zmodyfikować przepis na zupę z soczewicy i zrobić zupę krem. Zupy w postaci kremów dla wielu dzieci są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Rezygnujemy wtedy z dodatku kaszy i blendujemy (przed zblendowaniem należy wcześniej wyłowić z zupy ziele angielskie i liście laurowe). Krem można zaserwować z grzankami.

Zupa z czerwonej soczewicy zamiennik zup na mięsie

W diecie przeciętnego Polaka strączki pojawiają się sporadycznie. Warto jednak je serwować minimum raz w tygodniu. Strączki w połączeniu z produktami zbożowymi dostarczają pełnowartościowego białka, dzięki czemu mogą zastąpić dania bazujące na produktach zwierzęcych.

Zupa z czerwonej soczewicy w placówkach oświaty

Zupy na bazie strączków, czyli między innymi zupa z czerwonej soczewicy mają więcej kalorii niż inne zupy. Dzięki czemu będą świetnym dopełnieniem niskokalorycznych drugich dań, takich jak pierogi ruskie, pierogi z owocami, pierogi leniwe, makaron z serem, ryż z koktajlem, makaron z jabłkami itp. Takie zestawienie dań pozwoli zapewnić optymalną kaloryczność obiadu.

Chcesz wprowadzić zupę do swojej placówki i potrzebujesz Receptury do Księgi HACCP z „gramówką” składników i określoną wartością odżywczą dania (kcal, białka, tłuszcze, węglowodany)? Możesz zakupić gotowe receptury do Księgi HACCP dedykowane placówkom oświaty. Sprawdź Receptury do Księgi HACCP Przewodnika Żywienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *