Babeczki z cukinii

Lista składników

Składniki:

2 średnie cukinie (550g)
3 szklanki mąki pszennej (420 g)
8 jaj
1 szklanka oleju (215g)
4 łyżki kakao (40g)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu

Rady

Zamiast piec muffinki lub babeczki, można przygotować ciasto w większej formie i podzielić je na porcje.

Sposób przygotowania babeczek z cukinii.

Odważ wszystkie składniki. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Cukinię umyj, a jeśli jest starsza – obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Do ubitych jajek cienkim strumieniem wlewaj olej, a następnie powoli wsypuj suche składniki.

Na końcu dodaj startą cukinię wraz z sokiem i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Gotowym ciastem napełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Jeśli nie masz foremek do babeczek, możesz upiec ciasto w blaszce i pokroić je na porcje. W takiej formie należy piec je nieco dłużej, około 40 minut.

babeczki mufinki z cukinii przepis czekoladowe

Babeczki z cukinii pyszny sposób na polubienie cukinii

Babeczki z cukinii to świetny sposób, aby zachęcić dzieci do polubienia tego warzywa. W smacznej, słodkiej formie ukrywa się porcja witamin, błonnika i cennych minerałów, które wspierają zdrową dietę najmłodszych. To połączenie przyjemnego smaku z dużą wartością odżywczą.

Babeczki z cukinii w placówkach oświaty

Babeczki z cukinii to świetny pomysł na podwieczorek lub drugie śniadanie, a przy okazji sprytny sposób na dostarczenie porcji warzyw. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, każdy posiłek powinien zawierać owoc lub warzywo. Przepis można łatwo zmodyfikować – wystarczy dodać mniej cukru i wzbogacić ciasto o suszone owoce. Dzięki temu deser zyskuje naturalną słodycz oraz porcję cennych składników odżywczych zamiast pustych kalorii.

Cykl „warzywa sezonowe”

Czy wiesz, że babeczki z cukinii to jeden z przepisów z cyklu Warzywa sezonowe? Cykl jest realizowany od września do grudnia 2025 roku. Cykl został przygotowany z myślą o placówkach oświatowych, aby wspólnie z rodzicami i uczniami pokazywać, że warzywa sezonowe mogą być naprawdę wyjątkowe. W ramach projektu placówki otrzymują inspiracje na przepisy, a także angażują rodziców lub uczniów, by całość była jeszcze bardziej kompleksowa i atrakcyjna.

frytki z cukinii cykl warzywa sezonowe

Jeśli jeszcze się nie zapisałaś, zrób to teraz. Od września do grudnia 2025 będziesz otrzymywać inspiracje na ciekawe, sezonowe dania oraz plakaty do samodzielnego wydruku. Wszystko przygotowane specjalnie z myślą o rodzicach i uczniach. ZAPISUJE SIĘ

Szukasz innych inspiracji na dania z cukinii. Sprawdź przepis na frytki z cukinii oraz cukinie faszerowaną

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów