O mnie

Przewodnik Żywienia to firma zajmująca się głównie edukacją żywieniową i materiałami edukacyjnymi dedykowanymi dla osób odpowiedzialnych za żywienie zbiorowe dzieci i młodzieży. Praca z Dyrektorami przedszkoli i szkół, Intendentami i Pracownikami kuchni powaliła mi wczuć się w ich bolączki i stworzyć produkty i usługi, które pozwalają zaoszczędzić im czas i odzyskać spokój ducha.

Dorota Sokół

Właścicielka Przewodnika Żywienia

Jestem entuzjastką dietetycznej kuchni i zdrowego podejścia do życia.

Tworzę autorskie szkolenia dla Intendentów i pracowników kuchni.

Prowadzę szkolenia otwarte w formie on-line oraz zamknięte, stacjonarne na indywidualne zlecenie placówek. Tworze szkolenia w taki sposób, by były przystępne i dawały satysfakcje uczestnikom.

Tworze również autorskie materiały edukacyjne, które ułatwiają pracę i oszczędzają czas.

Na szkoleniach pokazuje, jak w łatwy sposób odmienić menu, by spełniało normy żywienia i było chętnie pałaszowane przez dzieci.

szkolenie dla intendentów

Konferencje i inne wydarzenia

Brałam udział w konferencjach organizowanych przy współpracy z:

  • Ministerstwem Zdrowia
  • Stacją Sanistarno-Epidemiologiczną w Krakowie
  • Instytutem Matki i Dziecka
  • Bankiem Żywności w Krakowie
  • oraz różnego rodzaju Stowarzyszeniami

Wykształcenie i kompetencje

Magister Inżynier Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

Absolwentka Studiów podyplomowych Nowe trendy w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

Edukatorka Żywieniowa programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy

Trenerka edukacji żywieniowej Banku Żywności w Krakowie

Nauczycielka Przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Technikum

Współautorka książki o żywieniu dzieci „Dylematy Mamy i Taty w kuchni”

szkolenie i receptury do księgi hacpp intendenci

Mój zespół

Większe projekty realizuje przy współpracy z najlepszymi dietetykami i żywieniowcami. Nie lubię byle jakości i cenie sobie osoby pracujące z pasją i zaangażowaniem, od których bije pozytywna energia. To specjaliści wykształceni na uczelniach wyższych.

W Polsce w chwili obecnej brak regulacji zawodu dietetyka, stąd porad może udzielać każdy. Nawet osoby bez wykształcenia lub po weekendowych kursach, podczas których nie sposób przyswoić tak obszerną wiedzę. Stąd tyle obiegowych mitów i teorii na temat żywienia, które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Też myślisz, że nie można łączyć pomidora z ogórkiem?

Postaw na kompetentny i dobrze przygotowany merytorycznie zespół. Postaw na Mój Zespół.

Wykształcenie i kompetencje:

Absolwenci Wyższych Uczelni

Edukatorzy żywienia

Dodatkowe kursy doskonalące z dziedziny Żywienia Człowieka i Dietetyki