Leczo

Lista składników

Ilość porcji: 8 -10

Składniki:

4 łyżki oleju (40 g)
2 cebule (400 g)
1 żółta cukinia (250 g)
1 zielona cukinia (250 g)
3 sztuki kiełbasy śląskiej (300 g)
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona (150 g)
1 papryka żółta (150g)
1 kg pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie odrobina ostrej papryki w proszku

Rady

Świeże pomidory możesz zastąpić 2 puszkami pomidorów, lub 1 butelką passaty pomidorowej.

Jeśli robisz danie dla dorosłych lub młodzieży, możesz dodać nieco więcej ostrej papryki.

Jeśli szykujesz leczo dla dzieci w wieku żłobkowym lub przedszkolnym kiełbasę możesz wymienić na świeże mięso (np.pierś z indyka, mięso z udka indyka, itp.)

Żółtą cukinię możesz z łatwością zastąpić zieloną – i na odwrót, w zależności od tego, co masz pod ręką.

Sposób przygotowania leczo. Cebulę pokrój w drobną kostkę, kiełbasę pokrój w ćwierćplastry. W garnku rozgrzej olej. Następnie zeszklij cebulę, po czym dodaj kiełbasę oraz po dłużej chwili sprasowany czosnek.

Cukinie pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Pomidory sparz, wykrój zielone pozostałość po szypułce i obierz ze skórki. Następnie pomidory pokrój w kosteczkę i duś z kiełbasą, cebulą i cukinią. Na końcu pokrój papryki w słupki i dodaj do leczo.

Gdy warzywa zmiękną Doprawi solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Podawaj z pieczywem.

Leczo – świetny sposób na wzbogacenie jadłospisu

Leczo to doskonały sposób, by do menu wprowadzić większą ilość warzyw. Dzięki połączeniu papryki, pomidorów, cukinii i cebuli, danie staje się nie tylko kolorowe i aromatyczne, ale też pełne witamin i minerałów. To pożywna, łatwa w przygotowaniu propozycja na obiad, ale równie dobrze można ją zaserwować na podwieczorek (w mniejszej ilości).

To idealne danie na jesień, bazuje bowiem na sezonowych warzywach.

przepis na jesienne leczo aromatyczne

Leczo danie kontrowersyjne w przedszkolu i żłobku

Leczo to danie, które budzi czasem kontrowersje w przedszkolach i żłobkach. Jest okryte złą sławą, ale zupełnie bezpodstawnie. Kiełbasę w przepisie można zastąpić mięsem. Natomiast przyprawy nie muszą być ostre. Wszystko można dostosować do wieku dzieci i ich smaku. Dzięki temu leczo staje się zdrowym i kolorowym sposobem na wprowadzenie warzyw do dziecięcej diety. Maluchy poznają nowe smaki i konsystencje, a danie pozostaje pożywne i atrakcyjne. Eksperymentując z proporcjami warzyw i delikatnym doprawieniem, można stworzyć wersję idealną dla najmłodszych.

Cykl „warzywa sezonowe”

Czy wiesz, że leczo to jeden z przepisów z cyklu Warzywa sezonowe? Cykl jest realizowany od września do grudnia 2025 roku. Cykl został przygotowany z myślą o placówkach oświatowych, aby pokazywać rodzicom i dzieciom, że warzywa sezonowe mogą być naprawdę wyjątkowe. W ramach projektu placówki otrzymują inspiracje na przepisy, a także angażują rodziców lub uczniów, by całość była jeszcze bardziej kompleksowa i atrakcyjna.

frytki z cukinii cykl warzywa sezonowe

Jeśli jeszcze się nie zapisałaś, zrób to teraz. Od września do grudnia 2025 będziesz otrzymywać inspiracje na ciekawe, sezonowe dania oraz plakaty do samodzielnego wydruku. Wszystko przygotowane specjalnie z myślą o rodzicach i uczniach. ZAPISUJE SIĘ

Szukasz innych inspiracji na dania z cukinii. Sprawdź przepis na frytki z cukinii oraz cukinie faszerowaną

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów