Curry z indykiem i dynią

Lista składników

Ilość porcji: 4-6

Składniki:

40 g masła klarowanego
2 mniejsze cebulę (300g)
200 g dyni
400 g piersi z indyka
1 szklanka wody (200 ml)
4 łyżki jogurtu greckiego (80g)
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka curry
sól

Rady

Indyka możesz zastąpić mięsem z kurczaka.

Sposób przygotowania curry z dynią. Rozkrój dynię, wydrąż środek, a następnie upiecz ją w piekarniku tak, aby pozostała lekko twarda. Wystudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek. Indyka pokrój w kosteczkę i wrzuć do podsmażonych składników. Dodaj upieczoną dynię, wlej wodę. Duś całość przez kilka minut. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wcześniej zahartowany jogurt grecki. Dopraw curry do smaku. Podawaj z ryżem i surówką.

obiad z dynią curry z dynią

Curry z indykiem i dynią pozwoli urozmaicić jadłospis

Curry z kurczakiem i dynią to świetny sposób na urozmaicenie jadłospisu w placówkach oświatowych i żłobkach, ale również w domach. Dynia to nie tylko dobrze znana wszystkim zupa dyniowa. Z powodzeniem możesz wykorzystać ją także w innych daniach, takich jak curry, gulasze czy zapiekanki. Jej delikatny, lekko słodkawy smak sprawia, że dzieci chętnie po nią sięgają. Regularna ekspozycja na nowe potrawy z dynią zwiększa ich akceptację tego warzywa. Wykorzystaj sezon na dynię. Włącz ją do menu przynajmniej 1 – 2 razy w tygodniu, aby stopniowo budować u najmłodszych pozytywne nawyki żywieniowe.

Jeśli dziecko nie lubi zupy dyniowej, wcale nie oznacza to, że nie polubi innych potraw z dyni. Różne połączenia składników mogą wydobyć zupełnie inny smak tego warzywa. To trochę jak z pomidorami. Wiele osób nie przepada za surowym pomidorem, ale już ketchup czy zupa pomidorowa smakują im bez problemu. Dlatego nie zakładaj po jednym daniu, że dynia „nie przejdzie” w menu. Warto serwować ją w różnych postaciach. Dzięki temu zwiększysz szansę, że dzieci ją zaakceptują i polubią.

Cykl „warzywa sezonowe”

Czy wiesz, że curry z dyni to jeden z przepisów z cyklu Warzywa sezonowe? Cykl jest realizowany od września do grudnia 2025 roku. Cykl przygotowałam z myślą o placówkach oświatowych, aby pokazywać rodzicom i dzieciom, że warzywa sezonowe mogą być naprawdę wyjątkowe. W ramach projektu placówki otrzymują inspiracje na przepisy, a także angażują rodziców lub uczniów, by całość była jeszcze bardziej kompleksowa i atrakcyjna.

frytki z cukinii cykl warzywa sezonowe

Jeśli jeszcze się nie zapisałaś, zrób to teraz. Od września do grudnia 2025 będziesz otrzymywać inspiracje na ciekawe, sezonowe dania oraz plakaty do samodzielnego wydruku. Wszystko przygotowane specjalnie z myślą o rodzicach i uczniach. ZAPISUJE SIĘ

Szukasz innych inspiracji na dania z dyni. Sprawdź przepis na ciasteczka dyniowe oraz zupę dyniową.

Wspieram zdrowe żywienie w placówkach oświaty i żłobkach

Jeśli chcesz, aby curry z indyka i dyni oraz inne zdrowe propozycje na stałe zagościły w jadłospisach dla najmłodszych, chętnie Ci w tym pomogę. Oferuję spotkania 1 na 1, podczas których wspólnie analizujemy potrzeby żywieniowe, preferencje smakowe i możliwości organizacyjne. Dla placówek oświaty i żłobków dostępne są kompleksowe pakiety receptur, dostosowane do norm żywienia, z uwzględnioną wartością odżywczą oraz oznaczonymi alergenami. To praktyczne wsparcie, które ułatwia planowanie posiłków i pomaga wprowadzać wartościowe, sprawdzone dania do codziennej kuchni.

Szkolenie z najnowszych norm żywienia

W grudniu 2025 rusza również szkolenie z nowych norm żywienia (normy żywienia – aktualizacja 31 grudnia 2024), które pozwoli zaktualizować wiedzę i dobrze przygotować się do kontroli sanepidu. Jeśli jesteś zainteresowana i chcesz poznać więcej szczegółów koniecznie zapisz się na listę oczekujących.

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów