Bułeczki dyniowe

Lista składników

Ilość porcji: ok. 20 bułeczek

Składniki:

200 g dyni
3 szklanki mąki tortowej (390 g)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (130g)
1/4 kostki masła (50g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25g)
1/4 szklanki cukru (50g)
większa szklanka mleka (250 ml)
1 jajko (do posmarowania wierzchu bułek)
2 łyżki cukru gruboziarnistego (25 g)

Rady

Najlepiej wykorzystać dynię hokkaido – jej skórka jest miękka i jadalna, więc nie trzeba jej obierać, co pozwala zaoszczędzić czas.

Gruboziarnisty cukier można zastąpić zwykłym cukrem.

Bułeczki dyniowe można jeść same, a także podawać z ulubionym dżemem lub twarożkiem, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.

Sposób na przygotowanie bułeczek dyniowych. Dynię przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (około 160–180°C) i piecz do miękkości. Po upieczeniu lekko ją przestudź i usuń skórkę. Jeśli korzystasz z dyni hokkaido, obieranie nie jest konieczne – jej skórka jest miękka i jadalna.

¼ szklanki mleka odstaw do przygotowania rozczynu. W pozostałym mleku rozgotuj dynię. Gdy stanie się bardzo miękka, zblenduj ją na gładkie puree – to właśnie ono nada Twoim bułeczkom dyniowym piękny kolor i wyjątkowy smak.

W międzyczasie przygotuj rozczyn z drożdży, ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz 1 łyżki cukru. Sypkie składniki wsyp do dużej miski, po czym dodaj rozczyn, zblendowaną dynię z mlekiem oraz roztopione, lecz nie gorące masło. Zagnieć ciasto i odstaw je na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie formuj z ciasta bułeczki dyniowe. Ciasto jest dość klejące, dlatego przy formowaniu bułeczek dyniowych oprószaj ręce mąką, aby nie przywierało do dłoni. Uformowane bułeczki dyniowe posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kryształkami cukru. Odstaw je na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż pięknie się zarumienią. Zazwyczaj trwa to około 20 minut, jednak kontroluj pieczenie, ponieważ każdy piekarnik pracuje nieco inaczej.

bułeczki z dyni dyniowe

Bułeczki dyniowe – pyszny sposób na wprowadzenie dyni do jadłospisu

Bułeczki dyniowe to świetny sposób na włączenie dyni do codziennego menu, zwłaszcza u dzieci. Mają delikatny, neutralny smak, a jednocześnie zachowują piękny złocisty kolor. Dzięki temu maluchy chętnie po nie sięgają. Dzieci uwielbiają wszelkie „buły”, więc bułeczki dyniowe sprawdzą się nawet u najbardziej wybrednych niejadków. Co ważne, dostarczają cennego beta-karotenu, który wspiera wzrok, odporność i zdrową skórę. Dodatkowo są źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Bułeczki dyniowe to nie tylko smaczna przekąska, ale też wartościowy element dobrze zbilansowanej diety.

Cykl „warzywa sezonowe”

Czy wiesz, że bułeczki dyniowe to jeden z przepisów z cyklu Warzywa sezonowe? Cykl jest realizowany od września do grudnia 2025 roku. Cykl został przygotowany z myślą o placówkach oświatowych, aby pokazywać rodzicom i dzieciom, że warzywa sezonowe mogą być naprawdę wyjątkowe. W ramach projektu placówki otrzymują inspiracje na przepisy, a także angażują rodziców lub uczniów, by całość była jeszcze bardziej kompleksowa i atrakcyjna.

frytki z cukinii cykl warzywa sezonowe

Jeśli jeszcze się nie zapisałaś, zrób to teraz. Od września do grudnia 2025 będziesz otrzymywać inspiracje na ciekawe, sezonowe dania oraz plakaty do samodzielnego wydruku. Wszystko przygotowane specjalnie z myślą o rodzicach i uczniach. ZAPISUJE SIĘ

Szukasz innych inspiracji na dania z dyni. Sprawdź przepis na ciasteczka dyniowe oraz zupę dyniową.

Wspieram zdrowe żywienie w placówkach oświaty i żłobkach

Jeśli chcesz, aby bułeczki dyniowe oraz inne zdrowe propozycje na stałe zagościły w jadłospisach dla najmłodszych, chętnie Ci w tym pomogę. Oferuję spotkania 1 na 1, podczas których wspólnie analizujemy potrzeby żywieniowe, preferencje smakowe i możliwości organizacyjne. Dla placówek oświaty i żłobków dostępne są kompleksowe pakiety receptur, dostosowane do norm żywienia, z uwzględnioną wartością odżywczą oraz oznaczonymi alergenami. To praktyczne wsparcie, które ułatwia planowanie posiłków i pomaga wprowadzać wartościowe, sprawdzone dania do codziennej kuchni.

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów