Frytki z cukinii

Lista składników

Ilość porcji: 4-6

Składniki:

1/4 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki bułki tartej (220g)
1 szklanka startego na drobno parmezanu (130g)
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 mniejsze cukinie (ok. 900g)

Rady

W przypadku młodzieży i dorosłych możesz przyprawić dodatkowo chilli bądź ostrą papryką.

Frytki świetnie komponują się z dipami różnego rodzaju

Krok po kroku – jak zrobić frytki z cukinii. Cukinie pokrój w słupki, o wielkości i grubości zbliżonej do belgijskich frytek. W misce wymieszaj mąkę z ziołami prowansalskimi. Wrzuć do niej cukinię i delikatnie potrząsaj miską, tak aby każdy słupek był równomiernie pokryty mieszanką.

frytki z cukinii danie sezonowe

Następnie przejdź do panierowania. W jednej misce rozbełtaj jajko. W drugiej przygotuj mieszankę bułki tartej i startego parmezanu. Każdy słupek cukinii zanurz najpierw w jajku. Następnie obtocz w mieszance bułki tartej i parmezanu, podobnie jak przy przygotowywaniu kotletów.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż frytki z cukinii obok siebie, tak aby się nie stykały. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż frytki się zarumienią.

Podawaj od razu po upieczeniu.

frytki z cukinii przepis

Frytki z cukinii – sposób serwowania

Frytki z cukinii świetnie sprawdzą się jako zdrowy podwieczorek, drugie śniadanie lub dodatek do obiadu. Doskonale smakują z różnego typu dipami do maczania.

Atrakcyjna forma podania sprawia, że dzieci chętniej sięgają po dania z cukinii. Warzywo staje się nie tylko smaczne, ale i wizualnie zachęcające dla najmłodszych.

Frytki z cukinii w placówkach oświaty

Jeśli nie jesteś w stanie przygotować całego dania w dużej ilości, cukinia może być też drobnym dodatkiem. Wystarczy mała porcja, aby dzieci mogły poznać jej smak. Zawsze najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Nawet niewielka porcja może otworzyć dzieci na nowe smaki i sprawić, że pokochają cukinię.

Cykl „warzywa sezonowe”

Czy wiesz, że frytki z cukinii to jeden z przepisów z cyklu Warzywa sezonowe. Cykl jest realizowany od września do grudnia 2025 roku? Cykl został przygotowany z myślą o placówkach oświatowych, aby wspólnie z rodzicami i uczniami pokazywać, że warzywa sezonowe mogą być naprawdę wyjątkowe. W ramach projektu placówki otrzymują inspiracje na przepisy, a także angażują rodziców lub uczniów, by całość była jeszcze bardziej kompleksowa i atrakcyjna.

frytki z cukinii cykl warzywa sezonowe

Jeśli jeszcze się nie zapisałaś, zrób to teraz. Od września do grudnia 2025 będziesz otrzymywać inspiracje na ciekawe, sezonowe dania oraz plakaty do samodzielnego wydruku. Wszystko przygotowane specjalnie z myślą o rodzicach i uczniach. ZAPISUJE SIĘ

Szukasz innych inspiracji na dania z cukinii. Sprawdź przepis na cukinie faszerowaną

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów