Sposób na przygotowanie lasagne z cukinii. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Cukinie również pokrój w drobną kosteczkę. Jeśli cukinia jest młoda i nieprzerośnięta (małych rozmiarów) to nie musisz obierać skóry. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj sprasowany czosnek. Po chwili dodaj zmielone mięso i wszystko podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinie i duś wszystko do czasu aż cukinia bardzo zmięknie. Dodaj pomidory i dopraw solą, pieprzem i bazylią.
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę. Mieszaj intensywnie, po chwili dolej mleko i mieszając czekaj aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki. Następnie przygotuj naczynie, w którym będziesz piec lasagne (np. naczynie żaroodporne, blachę, pojemnik GN do pieca konwekcyjnego)
Sposób układania lasagne. Na dno naczynia żaroodpornego rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego. Zapobiegnie to przywieraniu potrawy i sprawi, że lasagne pozostanie soczysta. Następnie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne. Na makaron wyłóż część sosu mięsno-pomidorowego z cukinią, rozprowadzając go równomiernie po całej powierzchni.
Kolejno ponownie ułóż warstwę beszamelu, następnie makaron i sos z cukinią. Układaj składniki naprzemiennie: beszamel – makaron – sos z cukinią, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany startym serem.
Piecz pod przykryciem (możesz przykryć folią aluminiową), w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Lasagne z cukinią – wykorzystaj miłość dzieci do makaronów
Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym bardzo chętnie sięgają po dania z makaronem. To smaki, które są im znane i lubiane. Jednocześnie dają duże możliwości kulinarne. Lasagne z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Apetyczna, a przy tym lżejsza i bardziej odżywcza. Dzięki połączeniu sera, sosu pomidorowego i delikatnego warzywa, potrawa dostarcza nie tylko wysokiej jakości białka, ale także solidnej porcji wapnia. Wapń jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów u dzieci.
Zastosowanie cukinii w lasagne to doskonały sposób na „przemycenie” warzyw w posiłku Neutralny smak cukinii sprawia, że nie dominuje nad innymi składnikami. Jednocześnie wzbogaca danie o cenny błonnik pokarmowy. W diecie dzieci często występuje jego niedobór, dlatego takie rozwiązania są szczególnie pożądane w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych. Lasagne z cukinii można przygotować w piecu konwekcyjno-parowym, co ułatwia obróbkę większej ilości porcji i pozwala zachować wartości odżywcze składników. To danie pełne smaku, kolorów i wartości odżywczych. Idealne do jadłospisu przedszkolnego czy szkolnego.
Cykl „warzywa sezonowe”
Czy wiesz, że leczo to jeden z przepisów z cyklu Warzywa sezonowe? Cykl jest realizowany od września do grudnia 2025 roku. Cykl został przygotowany z myślą o placówkach oświatowych, aby pokazywać rodzicom i dzieciom, że warzywa sezonowe mogą być naprawdę wyjątkowe. W ramach projektu placówki otrzymują inspiracje na przepisy, a także angażują rodziców lub uczniów, by całość była jeszcze bardziej kompleksowa i atrakcyjna.

Jeśli jeszcze się nie zapisałaś, zrób to teraz. Od września do grudnia 2025 będziesz otrzymywać inspiracje na ciekawe, sezonowe dania oraz plakaty do samodzielnego wydruku. Wszystko przygotowane specjalnie z myślą o rodzicach i uczniach. ZAPISUJE SIĘ
Szukasz innych inspiracji na dania z cukinii. Sprawdź przepis na frytki z cukinii oraz cukinie faszerowaną