Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Lista składników

Ilość porcji: 8-10 porcji

Składniki:

szklanka ugotowanej ciecierzycy
10-15 szt. pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
listki bazylii

Rady

W przypadku, gdy korzystasz z suchej ciecierzycy, może się okazać, że pasta będzie zbyt sucha, dlatego niezbędny jest dodatek oleju. Gdy okaże się, że ciecierzyca potrzebuje tego oleju naprawdę dużo, możesz cześć oleju zastąpić wodą, wtedy pasta będzie miała mniej kcal.

  Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania

W misce umieść odsączoną ciecierzycę. Suszone pomidory pokrój w drobne kawałki, obierz czosnek i go zmiażdż, umyj listki bazylii. Wszystkie składniki umieść w misce i zblednuj je na gładką masę.

pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów sniadanie

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – inny sposób przygotowania

Pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów możesz również przygotować z ciecierzycy suchej. Będzie to opcja dłuższa, ale jako, że ciecierzyca sucha jest mniej przetworzona niż ta w zalewie, na pewno zdrowsza.

Z suchą ciecierzycą, postępujemy identycznie jak z fasolą, czyli należy ją wcześniej namoczyć na 12 godzin. W sytuacji, gdy masz mniej czasu, zalej ją wrzątkiem, wtedy czas moczenia można skrócić.

Po namoczeniu ciecierzycę ugotuj, trwa to zazwyczaj około 60 minut. Następnie dodaj suszone pomidory i trochę oleju spod pomidorów (albo inny olej roślinny), czosnek, świeżą bazylie i posól do smaku.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – sposób podania

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Można ją również podawać na pieczywie chrupkim, waflach ryżowych, waflach/andrutach itp. W przypadku dzieci, gdy serwujemy pastę z ciecierzycy pierwszy raz, dobrze ją podać na czymś co dzieci lubią i tu właśnie świetnie sprawdzają się andruty.

Ponadto można ją również użyć jako smarowidła do przekąsek z tortilli. Wystarczy posmarować tortille pastą, ułożyć świeże warzywa, zrolować, umieścić na 15-30 minut w lodówce i pokroić w grube plastry.

pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów przedszkole żłobek

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – świetna alternatywa na śniadanie

Pasty na bazie strączków, w połączeniu z pieczywem dostarczają nam pełnowartościowego białka. Ponadto ciecierzyca jest bogatym źródłem błonnika, wapnia oraz sporej dawki witamin. Taki posiłek z czystym sumieniem można nazwać bombą witaminowo-mineralną.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów w placówkach oświaty i żłobkach

Pasta z ciecierzycy to idealne danie dla dzieci. Dzieci rosną i rozwijają się, dlatego ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest bardzo duże. W żywieniu dzieci szczególną uwagę należy zwrócić na ilość wapnia w codziennej diecie, warto więc uwzględniać różne źródła wapnia, również te roślinne. Przygotowując pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów pamiętaj, że większość dzieci nie lubi ostrego smaku, warto więc zrezygnować z czosnku lub dać go mniej.

Ciecierzyca – od kiedy można ją podawać dzieciom

Ciecierzycę można podawać dzieciom po ukończeniu 6 miesiąca życia.  Okres po 6 miesiącu życia do pierwszego roku życia, to czas, w którym powinno się wprowadzić jak największą game produktów, powinny się wtedy również  pojawić strączki.

pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Chcesz wprowadzić pastę do swojej placówki i potrzebujesz Receptury do Księgi HACCP z „gramówką” składników i określoną wartością odżywczą dania (kcal, białka, tłuszcze, węglowodany)? Możesz zakupić gotowe receptury do Księgi HACCP dedykowane placówkom oświaty. Sprawdź Receptury do Księgi HACCP Przewodnika Żywienia

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów