Szkolenia dla Intendentów i pracowników kuchni

Nasze warsztaty to połączenie zabawy, edukacji i kulinarnych podbojów. Cykliczne warsztaty to idealny sposób na kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci, edukujemy również rodziców, którzy są zachęcani do gotowania razem z dziećmi w domu. To naprawdę działa.

Dlaczego warto mi zaufać?

  • Tworze takie szkolenia, w których sama z przyjemnością wzięłabym udział.

  • Wiem jak bardzo ograniczony jest Twój czas, dlatego cenie go i pokazuje jak usprawnić pracę, by nie brać jej do domu.

  • Mam świadomość ile stresu kosztują Cię kontrole Sanepidu, ale wiem również, jak poradzić sobie z trudnymi pytaniami podczas wizyty Inspektora.

  • Znam stawki żywieniowe w placówkach oświaty, podpowiadam jak jeszcze bardziej optymalizować wydatki przy jednoczesnym zwiększeniu atrakcyjności żywienia.

  • Na co dzień pracuje z Intendentami ze żłobków, przedszkoli i szkół, dzięki czemu wiem, jakich rozwiązań Ci potrzeba.

  • Jestem dietetykiem pediatrycznym, podpowiadam, jakich skutecznych trików używać, by dzieci chętnie jadły zdrowe jadłospisy zgodne z prawnymi wytycznymi.

  • Cenie sobie kontakty międzyludzkie i wzajemną wymianę doświadczeń, dlatego staram się, by na szkoleniach panowała przyjazna i otwarta atmosfera.

Co otrzymasz?

  • Moje szkolenia to przede wszystkim praktyka.

  • Szkolenia odbywają się w małych grupach, dzięki czemu jest również czas na omówienie Twoich indywidualnych problemów oraz wymianę doświadczeń z innymi Intendentam.

  • Dokumenty prawne przekładam na bardziej „ludzki” język, pracujemy na konkretnych przykładach, byś mogła je szybko zrozumieć i byś wiedziała, jak łatwo się do nich stosować.

  • Wskazówki, które dostaniesz na szkoleniu, skutecznie wykorzystasz już w kolejnym dniu pracy.

  • Zyskasz też pewność, że to co robisz, robisz najlepiej.

Możliwe scenariusze zajęć

Sposób prowadzenia zajęć i scenariusz jest zawsze dostosowany do wieku i umiejętności dzieci. Dbamy o każdy detal, o alergików również – gdy zgłosisz nam, że w gupie jest alergik będziemy mieli ze sobą alternatywne produkty dla dziecka z alergiami pokarmowymi.

Zdrowy krem czekoladowy

Śmieciowe jedzenie króluje w polskich domach. Często nieświadomi rodzice serwują swoim dzieciom w dobrej wierze przekąski, które w większości składają się z cukru, na przykład kremy czekoladowo-orzechowe. Na warsztatach dziecko zobaczy, jak w prosty sposób zamienić niezdrowe smarowidła w samodzielnie przygotowany przez siebie krem, oczywiście z odpowiednich dla niego składników.

Lubię kasze nie grymaszę

Kasza to wciąż dość często pomijany produkt. A szkoda, gdyż bogactwo jej wartości odżywczej jest wprost imponujące. Często rezygnujemy z podawania dzieciom tego produktu lub dajemy je w małych ilościach, bojąc się odmowy. Na warsztatach dziecko będzie miało okazje poznać bogactwo polskich kasz. Odkryje również kaszę w niecodziennej odsłonie, zrobi sobie samodzielnie słodką przekąskę z jej udziałem w roli głównej. Na naszych warsztatach kasze pałaszują nawet największe niejadki.

Kulki mocy, czyli strączkami nasyceni

Strączki to nie tylko fasola czy groch, ale również niedoceniana soczewica czy ciecierzyca. Wartościom odżywczą często dorównująca mięsu, a jest zdecydowanie zdrowsza. Dzieci zaznajomią się ze strączkami, których często nie znają, poznają je z imienia i z faktury. Przygotują też różową i zieloną pastę.

Oswajamy płatki owsiane

Jak powstają płatki owsiane? Często nie wiedzą tego nawet dorośli. Na warsztacie dzieci samodzielnie przygotują z ziarna owsa płatki, a później wykorzystają je do przygotowania słodkich łakoci, które w porównaniu do owsianki przypadają do gustu niemal każdemu dziecku.

Mocne kości do starości

Po co jemy nabiał? Dzieci dowiedzą się o roli wapnia w diecie oraz poznają produkty bogate w ten ważny składnik. Na zakończenie własnoręcznie wykonają przekąskę na bazie nabiału.

Ziarno pełne mocy

Mimo, że piekarnie oferują całą gamę różnorodnego pieczywa, większość dzieci zjada wypieki z mąki oczyszczonej. Powoduje to niedoborową ilość błonnika w diecie, co jest główną przyczyną zatwardzeń u dzieci. Dzieci zobaczą czym różni się pieczywo pełnoziarniste od oczyszczonego oraz dokonają wypieku z pełnego ziarna.

Świeże masełko

Dzieci uwielbiają kanapki z masłem – takie śniadanie nie jest dobrym rozwiązaniem dla rozwijającego się organizmu. Na warsztatach dzieci zobaczą, z czego powstaje masło, samodzielnie je wykonają, dodając do niego wartościowe dodatki, które podniosą wartość odżywczą tego tłuszczu.

Zdrowe burgery

Większość dzieci uwielbia fast foody. Jak przekłóć to zamiłowanie, w miłość do zdrowego jedzenia? Wystarczy zamienić mięso w hamburgerze na bardziej wartościowe składniki – kaszę, warzywa, strączki, nasiona, itp. Takie burgery pachną i smakują równie dobrze, a są zdecydowanie korzystaniejsze dla zdrowia roziwjających się młodych organizmów.

Realizujemy również tematyczne warsztaty sezonowe

  • – kulinarno-dietetyczne warsztaty dyniowe
  • – świąteczne wypiekanie pierniczków
  • – warsztaty walentynkowe
  • – kulinarne warsztaty wielkanocne

Napisz, co Cię interesuje, a przygotujemy ofertę.

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów