Budyń jaglany – sposób przygotowania
Odmierz kaszę i solidnie ją wypłucz w wodzie. Następnie zalej ją wrzątkiem i mieszaj przez chwilę, aż woda zrobi się biała. Wylej wodę i przepłucz kasze jeszcze raz. Odlej wodę (może zostać jej trochę na dnie). Zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza „wchłonie” całe mleko, odstaw, by odrobinę ostygła.
Następnie dodaj sok z cytryny, miód i zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dolej mleka i ponownie zblenduj. Podawaj z owocami.
Budyń jaglany – sposób podania
Budyń jaglany możesz zaserwować w tradycyjny sposób, nakładając go do salaterek w towarzystwie owoców. Możesz również podać go w szklankach, układając przemiennie warstwy – budyń / owoce / budyń /owoce, itd. (w tej formie bardziej sprawdzi się luźniejsza konsystencja, więc do tej wersji warto dodać trochę więcej mleka). Jeśli użyjesz różnokolorowych owoców, budyń na pewno wzbudzi zachwyt, zwłaszcza u dzieci.
Wierzch możesz posypać startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Smak tych dodatków idealnie współgra ze smakiem budyniu jaglanego.
Budyń jaglany – dlaczego warto go serwować
Menu przeciętnego Polaka (za równo dorosłego, jak i małoletniego) w głównej mierze składa się z przetworzonej pszenicy – pieczywa, ciasta, kasza manna, kasza kus kus, kasza bulgur, makarony, pierogi, naleśniki, weka, chałka, zacierki, łazanki, , drożdżówki, budyń gotowy, batoniki, itd., to wszystko pszenica. Gdybyśmy przyjrzeli się jadłospisom większości Polaków, produkty pszenne są spożywane od 4-5 razy dziennie. To zdecydowanie zbyt dużo. Warto przełamywać tę pszenną monotonie i urozmaicać dietę innymi produktami zbożowymi, między innymi wybierając kaszę jaglaną, która jest bogatym źródłem żelaza i magnezu.
Budyń jaglany – dobry na śniadanie, podwieczorek czy deser
Przyzwyczailiśmy się i nasze dzieci, że podwieczorki i drugie śniadania to zazwyczaj słodkie przekąski.
Jeśli stawiamy na słodycz, niech to będzie słodycz naturalna. Słodycze w postaci drożdżówek, wysokokalorycznych ciast, batoników, chałek, itd. to ogromna dawka cukru dodanego i niskiej jakości tłuszczów. Zamiast tego postawmy na posiłki o wysokiej wartości odżywczej.
Budyń jaglany świetnie się w to wpisuje. Dzięki dodatkowi owoców i niewielkiej ilości miodu, ma atrakcyjny słodkawy smak, a przy tym wysoką wartość odżywczą, którą zawdzięcza mleku (wapń, witaminy), kaszy jaglanej (żelazo, magnez, witaminy z grupy B), owocom (witaminy, składniki mineralne, błonnik).
Budyń jaglany – w placówkach oświaty i żłobkach
Budyń jaglany świetnie sprawdzi się w żłobkach i przedszkolach, jako mleczny podwieczorek. Placówki oświaty muszą zapewnić w swoim jadłospisie przynajmniej 2 porcje mleka. Zamiast serwować chałkę, lub wekę z dżemem z dodatkiem mleka lub kakao, lepiej wybrać budyń jaglany. Wiele dzieci odmawia picia napojów mlecznych, podczas gdy atrakcyjne wyglądający deser chętnie zje.
Chcesz wprowadzić budyń jaglany do swojej placówki i potrzebujesz Receptury do Księgi HACCP z „gramówką” składników i określoną wartością odżywczą dania (kcal, białka, tłuszcze, węglowodany)? Możesz zakupić gotowe receptury do Księgi HACCP dedykowane placówkom oświaty. Sprawdź Receptury do Księgi HACCP Przewodnika Żywienia