Ciasteczka dyniowe bez jajek

Lista składników

Ilość porcji: około 15 sporych ciasteczek

Składniki:

dynia około 400 g (niepełna szklanka pulpy z dyni)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
1-2 spore garście suszonych owoców (rodzynki, żurawina, itp)
1-2 spore garście dowolnych orzechów lub nasion
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
korzeń imbiru 2 cm (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru)

Rady

  • Jeśli używasz pestek z dyni i chcesz je zostawić do wysuszenia, wydrąży je przed pieczeniem.
  • Jeśli zostanie ci nadwyżka pulpy z dyni, można ją zamrozić i wykorzystać w przyszłości.
  • Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chcę się lepić, warto dodać trochę wody.

Ciasteczka dyniowe bez jajek – sposób przygotowania

Najpierw przygotuj pulpę z dyni. Dynie umyj i przekrój na pół. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 140-150 stopni. Gdy dynia zmięknie, wyjmij ją z piekarnika, pozostaw do wystudzenia, a następnie wyjmij łyżką pestki. Pokrój dynie w kostkę i zblenduj.  Ja korzystam z dyni hokaido, która nie wymaga obierania, jeśli korzystasz z innej dyni, przed pokrojeniem trzeba ją obrać.

dynia na ciasteczka dyniowe bez jaj

Odmierz do miski mąkę, płatki owsiane, cukier, rozdrobnione orzechy/nasiona, owoce suszone, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir (jeśli korzystasz ze świeżego imbiru, zetrzyj go na najdrobniejszej tarce), wszystko wymieszaj.

W osobnym naczyniu połącz pulpę dyniową z olejem, tak by uzyskać jednorodną emulsje. Następnie wymieszaj wszystko razem. Najlepiej zrobić to rękami. Formuj kulki, układaj na blaszcze wyłożonej pergaminem, następnie każdą kulkę spłaszcz dłonią.

Piecz przez  około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Ciasteczka dyniowe bez jajek – idealna przekąska na podwieczorek

Ciasteczka dyniowe to idealna przekąska na podwieczorek. Zawiera stosunkowo niewielką ilość cukru, ma wysoką wartość odżywczą, dzięki dodatkowi płatków owsianych i bakalii. Ciasteczka dyniowe dają szybko uczucie pełności, jest to zasługą sporej zawartości błonnika. Zarówno dorosły, jak i dziecko, szybko zaspokoją głód, taką przekąską.

ciasteczka dyniowe bez jaj i mleka

Ciasteczka dyniowe bez jajek i mleka – jako podwieczorek w przedszkolu i żłobku

Ciasteczka dyniowe idealnie sprawdzą się również w placówkach oświaty i żłobkach. Będą świetnym zamiennikiem kalorycznych, mocno słodzonych i bogatych w tłuszcze nasycone ciast, które często pojawiają się na podwieczorek.

Ponadto według obecnie obowiązującego rozporządzenia, każdy posiłek powinien uwzględniać dodatek owocu lub warzywa, serwując ciasteczka dyniowe mamy spełniony ten warunek. Mimo to, jednak warto zaserwować ciasteczka z cząstką jabłka, gruszki bądź śliwką, by nauczyć dzieci nawyku jedzenia owoców i warzyw do każdego posiłku (dynia w ciasteczku jest niewidoczna dla oka dziecka).

Ciasteczka dyniowe rozwiązują nam też problem z zapewnieniem posiłku dla dziecka z alergią pokarmową. Nie ma w ich składzie mleka i jaj, dzięki czemu alergik dostaje podwieczorek, który ma wysoką wartość odżywczą.

Alergicy w placówkach bardzo często dostają posiłki, które nie zapewniają im dowozu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Wymienianie kanapek z nabiałem na kanapki z dżemem i miodem to częsta praktyka w placówkach, która może prowadzić do niedoborów pokarmowych.

Mając alergika w przedszkolu czy żłobku, warto więc zostawić zapas ciasteczek dyniowych na kolejny dzień. Będzie to bowiem świetny zamiennik posiłków, których alergik zjeść nie może, a wartość odżywcza takich wypieków będzie zdecydowanie lepsza niż kanapki z dżemem.

Do ciasteczek nadają się zarówno orzechy, jak i nasiona. Jeśli boisz się serwować w swojej placówce orzechy, wybierz ziarna słonecznika, lub pestki dyni, które nie są alergenami.

 

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów