Kasza pęczak z warzywami i sezamem – sposób przygotowania
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę. W międzyczasie obierz czosnek i zmiażdż ząbki, dodaj je do cebuli i jeszcze chwile podsmażaj.
Cukinie i pieczarki pokrój w kostkę (zarówno pieczarki, jak i cukinia nie wymagają obierania, wystarczy, jak solidnie je umyjesz). Fasolkę szparagową pokrój w kawałki 4 cm. Wszystko przełóż do cebuli i czosnku i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj kaszę pęczak (w proporcji 1 szklanka kaszy do 1 i 1/4 osolonej wody).
Gdy uznasz, że fasolka szparagowa jest już wystarczająco miękka, pokrój suszone pomidory, dodaj do dania i dopraw pieprzem ziołowym i ewentualnie solą.
Podawaj z kaszą posypane uprażonym na patelni sezamem.
Kasza pęczak z warzywami i sezamem – czym zastąpić sezam
Jeśli nie lubisz bądź masz uczulenie na sezam możesz je zastąpić innymi nasionami, na przykład słonecznikiem, pestkami dyni, płatkami migdałów. Nie rezygnuj z dodatku nasion, mają one cenne dobroczynne kawy tłuszczowe, które sprawiają, że twój układ krwionośny działa jak należy. Niestety przeciętny Polak jada ich zbyt mało.
Kasza pęczak z warzywami i sezamem – szybkie, zdrowe i pyszne danie
Kasza pęczak z warzywami i sezamem to szybkie i stosunkowo lekkie danie, ponadto przygotujesz je w niespełna 30 minut. Danie składa się z niemal samych warzyw dostarczy ci więc sporej ilości witamin i minerałów oraz błonnika.
Serwując kaszę pęczak z warzywami i sezamem przełamiesz też monotonnie, bo ileż można jeść to mięcho na obiady? 😉