Kasza pęczak z warzywami i sezamem

Lista składników

Ilość porcji: 6

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak (suchej)
1 cukinia
250 g pieczarek
mały słoik pomiodrów suszonych
1 cebula
80 g żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
6 łyżek sezamu
sól

Rady

Jeśli będziesz robić danie w okresie zimowym, cukinie warto obrać. W zimie cukinia ma bardzo twardą skórkę.

Kasza pęczak z warzywami i sezamem – sposób przygotowania

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę. W międzyczasie obierz czosnek i zmiażdż ząbki, dodaj je do cebuli i jeszcze chwile podsmażaj.

Cukinie i pieczarki pokrój w kostkę (zarówno pieczarki, jak i cukinia nie wymagają obierania, wystarczy, jak solidnie je umyjesz). Fasolkę szparagową pokrój w kawałki 4 cm. Wszystko przełóż do cebuli i czosnku i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj kaszę pęczak (w proporcji 1 szklanka kaszy do 1 i 1/4 osolonej wody).

Gdy uznasz, że fasolka szparagowa jest już wystarczająco miękka, pokrój suszone pomidory, dodaj do dania i dopraw pieprzem ziołowym i ewentualnie solą.

Podawaj z kaszą posypane uprażonym na patelni sezamem.

pomysł na danie z kaszy pęczak z warzywami i sezamem

Kasza pęczak z warzywami i sezamem – czym zastąpić sezam

Jeśli nie lubisz bądź masz uczulenie na sezam możesz je zastąpić innymi nasionami, na przykład słonecznikiem, pestkami dyni, płatkami migdałów. Nie rezygnuj z dodatku nasion, mają one cenne dobroczynne kawy tłuszczowe, które sprawiają, że twój układ krwionośny działa jak należy. Niestety przeciętny Polak jada ich zbyt mało.

Kasza pęczak z warzywami i sezamem – szybkie, zdrowe i pyszne danie

Kasza pęczak z warzywami i sezamem to szybkie i stosunkowo lekkie danie, ponadto przygotujesz je w niespełna 30 minut. Danie składa się z niemal samych warzyw dostarczy ci więc sporej ilości witamin i minerałów oraz błonnika.

Serwując kaszę pęczak z warzywami i sezamem przełamiesz też monotonnie, bo ileż można jeść to mięcho na obiady? 😉

 

Podziel się artykułem:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pobierz bezpłatne materiały dla Intendentów