Zielony koktajl z jarmużem – sposób przygotowania
Owoce umyj, obierz i pokrój na kawałki. Umyj liście jarmużu i porwij na mniejsze cząstki. Umieść wszystko w blenderze kielichowym (lub wysokim naczyniu, jeśli używasz blendera ręcznego). Najlepiej składniki układać naprzemiennie, czyli trochę banana, trochę liści jarmużu, trochę gruszki, następnie znów trochę banana, liście jarmużu, gruszka. Dzięki temu łatwiej będzie zblendować składniki. Dolej wody i zblenduj, tak by by powstał jednolity koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, lub nie chce się zblendować dodaj nieco więcej wody.
Zielony koktajl z jarmużem i jogurtem – sposób przygotowania
Z podanych składników możesz zrobić też wersje zielonego koktajlu z jarmużem, która dostarczy więcej wapnia. Wystarczy wodę zamienić na mleko, bądź jogurt. Jeśli dodasz szklankę jogurtu uzyskasz sycący, gęsty koktajl o kremowej konsystencji (do jedzenia łyżeczką). Jeśli dodasz mleko uzyskasz bardziej płynny koktajl w formie do picia.
U mnie w domu zdania na temat tego, który koktajl jest najlepszy były podzielone. Córka wybrała koktajl z dodatkiem wody (zdecydowanie najsłodszy), zaś moim faworytem był koktajl z dodatkiem jogurtu naturalnego. Myślę, więc, że najlepiej przetestować wszystkie i sprawdzić, który koktajl jest Twoim faworytem.
Zielony koktajl z jarmużem – dlaczego warto go spożywać
Warzywa zielone są bogate w chlorofil. Chlorofil wspomaga odporność organizmu, ponadto jest silnym antyoksydantem, czyli chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Dlatego warto jest dodawać zielone warzywa do posiłków. Statystyczny Polak je zbyt mało warzyw (zielonych również). Z ielony koktajl to idealny sposób, by zwiększyć ilość zielonych warzyw w diecie.