Zielony koktajl z jarmużem
Zielony koktajl z jarmużem – sposób przygotowania Owoce umyj, obierz i pokrój na kawałki. Umyj liście jarmużu i porwij na mniejsze cząstki. Umieść wszystko w blenderze kielichowym (lub wysokim naczyniu, jeśli używasz blendera ręcznego). Najlepiej składniki układać naprzemiennie, czyli trochę banana, trochę liści jarmużu, trochę gruszki, następnie znów trochę banana, liście jarmużu, gruszka. Dzięki temu […]
Pudding z mango i nasion chia
Pudding z mango i nasion chia – sposób przygotowania Mango umyj i wyjmij miąższ. Następnie umieść miąższ i jogurt w blenderze kielichowym (bądź w wysokim naczyniu, jeśli używasz blendera ręcznego), blenduj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodaj nasion chia i wymieszaj łyżką. Przełóż do miseczek lub szklanek i ostaw do lodówki na co najmniej 1-2 […]
Jak upiec chleb na zakwasie
Jak upiec chleb na zakwasie? Upieczenie chleba na zakwasie jest zdecydowanie prostsze niż się wydaje. Odmierz mąki do miski, dodaj zakwas, wodę sól. Zagnieć ciasto. Ciasto nie może być zbyt luźne. Powinno być zwarte i nie powinno nadmiernie lepić się do rąk. Konsystencja powinna umożliwiać uformowanie chleba, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli się okaże, że […]
Budyń jaglany
Budyń jaglany – sposób przygotowania Odmierz kaszę i solidnie ją wypłucz w wodzie. Następnie zalej ją wrzątkiem i mieszaj przez chwilę, aż woda zrobi się biała. Wylej wodę i przepłucz kasze jeszcze raz. Odlej wodę (może zostać jej trochę na dnie). Zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza „wchłonie” całe mleko, […]
Ciasteczka dyniowe bez jajek
Ciasteczka dyniowe bez jajek – sposób przygotowania Najpierw przygotuj pulpę z dyni. Dynie umyj i przekrój na pół. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 140-150 stopni. Gdy dynia zmięknie, wyjmij ją z piekarnika, pozostaw do wystudzenia, a następnie wyjmij łyżką pestki. Pokrój dynie w kostkę i zblenduj. Ja korzystam z dyni […]
Kulki jaglane, czyli zdrowy deser
Kulki jaglane – Sposób przygotowania Odmierz kaszę i solidnie ją wypłucz w wodzie. Następnie zalej ją wrzątkiem i mieszaj przez chwilę, aż woda zrobi się biała. Wylej wodę i przepłucz kasze jeszcze raz. Odlej wodę (może zostać jej trochę na dnie). Zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Kaszy w czasie gotowania nie […]