Zupa dyniowa z imbirem – sposób przygotowania
Przekrój dynie na pół, wydrąż łyżką pestki i umyj pod wodą. Następnie połówki włóż do rozgrzanego piekarnika (około 140-160 stopni) i odczekaj około 20-30 minut, powinna w tym czasie zmięknąć.
W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, obierz marchewkę i pokrój ją w krążki, przygotuj czosnek.
Gdy dynia jest już stosunkowo miękka, wyjmij ją z piekarnika, niech chwilę ostygnie. Następnie jeśli dynia wymaga obierania, obierz ją (obierania nie wymaga dynia hokaido, dlatego ja przeważnie, właśnie ją kupuję. Pozostałe dynie trzeba oddzielić od skóry). Pokrój dynie w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj zmiażdżony czosnek oraz marchewkę. Chwile jeszcze podsmażaj. Dodaj pokrojoną dynie i zalej wodą, tak by woda lekko przykrywała pokrojone warzywa.
Gotuj pod przykryciem, aż do zmięknięcia marchewki. Następnie zetrzyj imbir i dodaj do zupy. Wszystko zblenduj na gładki krem. Dopraw solą do smaku.
Jeśli krem będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go wodą.
Zupa dyniowa z imbirem – sposób podania
Idealnym dopełnieniem zupy dyniowej z imbirem będą ziarna lub nasiona. Podniosą jej wartość odżywczą, gdyż są źródłem tłuszczów, oczywiście tak zwanych „dobrych tłuszczów”, dlatego warto je uwzględnić. Smakowo z dynią doskonale komponują się pestki dyni, nasiona słonecznika bądź płatki migdałowe.
Zupa dyniowa z imbirem – warto korzystać z dyni w sezonie
Sezon na dynie trwa. Warto z niego korzystać i uwzględnić to pomarańczowe warzywo w menu. Najprostszą i najszybszą opcją na posiłek z dyni, jest zupa dyniowa. Robi się ją łatwo, szybko, a do tego jest niesamowicie ekonomicznym daniem.
Zupa dyniowa z imbirem – jaką dynie wybrać
Zupę dyniową z imbirem można przyrządzić z każdego rodzaju dyni. Ja jednak zazwyczaj używam dyni hokaido, gdyż przyrządza się ją najszybciej, nie wymaga, bowiem obierania ze skóry.
Podpieczenie dyni w piekarniku, to zabieg, który ma na celu oszczędzić nam wysiłku. Pokrojenie surowej dyni to męczące wyzwanie, rozprażoną kroi się szybko i łatwo.