Zdrowa pizza

Zdrowa pizza – sposób przygotowania Ciasto na pizze Wkrusz drożdże do letniej wody, dodaj cukier i wymieszaj, tak by powstał jednorodny rozczyn. Odstaw go na jakieś 15 minut. W międzyczasie do dużej miski odmierz mąkę, sól i olej. Rozczyn dodaj do odmierzonych składników i zagnieć ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Ciasto powinno być […]
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania W misce umieść odsączoną ciecierzycę. Suszone pomidory pokrój w drobne kawałki, obierz czosnek i go zmiażdż, umyj listki bazylii. Wszystkie składniki umieść w misce i zblednuj je na gładką masę. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – inny sposób przygotowania Pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów […]
Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy – sposób przygotowania Obierz i pokrój w kostkę warzywa. Rozgrzej w garnku olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj zmiażdżony czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler i duś przez jakieś 5 minut. W międzyczasie wypłucz soczewicę i kaszę. Garnek z cebulą i warzywami zalej wodą, dodaj soczewicę i […]
Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem – sposób przygotowania Przekrój dynie na pół, wydrąż łyżką pestki i umyj pod wodą. Następnie połówki włóż do rozgrzanego piekarnika (około 140-160 stopni) i odczekaj około 20-30 minut, powinna w tym czasie zmięknąć. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, obierz marchewkę i pokrój ją w krążki, przygotuj czosnek. Gdy dynia jest […]
Kasza pęczak z warzywami i sezamem

Kasza pęczak z warzywami i sezamem to szybkie, pyszne i zdrowe danie, dodatkowo ma dużą ilość błonnika
Kluseczki z ziemniaków i kaszy gryczanej

Kluseczki z ziemniaków i kaszy gryczanej – Sposób przygotowania Przygotowanie kluseczek z ziemniaków i kaszy gryczanej rozpocznij od ugotowania kaszy w proporcji: ½ szklanka kaszy do ¾ szklanki wody. Ugotuj ziemniaki. Wystudzoną kaszę i ziemniaki wymieszaj, dodaj jajka, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i formuj kulki. Ciasto bardzo się lepi, […]
Cukinia faszerowana soczewicą
Cukinia faszerowana soczewicą Cukinia faszerowana soczewicą to idealna opcja na zaserwowanie sobie pokaźnej porcji warzyw, a co za tym idzie, składników mineralnych, witamin i błonnika. Jest prosta i względnie szybka w przygotowaniu. Idealny smak cukinii faszerowanej soczewicą uzyskamy serwując ją ze słodkawą surówką z marchwi i jabłka lub surówką z czerwonej kapusty. Soczewica bogactwo białka […]